Kabızlık, her birimizin belli dönemlerde karşısına çıkabilen bir sindirim problemidir.
Hamilelik veya ileri yaş gibi durumlarda ise daha sık karşımıza çıkar. Bir kişinin haftada üç veya daha az kez tuvalete çıkması, dışkının kıvamı bize bu problemi düşündürebilir.
Bu maddelere dikkat!
- Beslenmede yetersiz lif alımı,
- Yetersiz su içmek,
- Vücudu laksatiflere alıştırmak,
- Hareketsizlik,
- Dışkılamayı ertelemek,
- Bazı hormonal bozukluklar,
- Stres, depresyon ve saymakla bitmeyecek birçok nedeni olabilir.
Beslenmeyi düzenlemek, bol su tüketmek, egzersiz yapmak gibi değişiklikler genelde bu durumu düzeltmektedir ama eğer değişiklikler bir fark yaratmadıysa doktora başvurmak gerekebilir.
Ne yapabiliriz?
- Lif içeriği yüksek kayısı, kuru erik, incir gibi kuru meyveler; elma, armut, kivi, üzüm, portakal, greyfurt, kızılcıkgibi taze meyveler; enginar, pırasa, ıspanak, lahana, kereviz, brokoli gibi sebzeler; baklagiller; buğday kepeği, yulaf, keten tohumu, keçi boynuzu ekleyerek lif alımınızı arttırabilirsiniz.
- Günde 5 porsiyon kadar meyve + sebze tüketmek faydalı olacaktır.
- İşlenmiş, rafine edilmiş ürünleri diyetten çıkarmak da bu dönemde iyi gelebilir. Onların yerine tam tahıllar beslenmeye eklenebilir.
- Sabahları aç karna kuru erik, kayısı yemek bağırsaklarınızın çalışmasına destek olabilir. Kuru meyveleri salatalarda, yulafla, yemeklerin içinde veya komposto, hoşaf yaparak tüketebilirsiniz. Aç karnına zeytinyağı tüketimi de kabızlık için oldukça etkilidir.
- Sıvı tüketiminizi artırın. Günde kilonuz başına 30-40 ml su içmek yetişkin bireylerde yeterli olabilir fakat emziren bir anneyseniz, yoğun egzersiz yapıyorsanız veya çok sıcak bir yerde yaşıyor da olabilirsiniz; su ihtiyacınız normal bireylerden fazla olabilir.
- Diüretik olan kahve, çay veya alkol gibi içecekleri tükettiğinizde vücudunuz ekstra su kaybettiğinden su tüketimini artırmak iyi olacaktır.
- Günde 30-40 dakika fiziksel aktivite bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olacaktır.
- Stres her zaman görünmeyen bir etki olarak iş başında. Belki her şeye dikkat ediyorsunuz ama yoğun ve stresli bir dönemden geçiyorsunuz, işte böyle durumlarda stresinizi yönetmek için adım atmak da iyi gelecektir.
- Herkesin tuvalet rutini ve normali farklıdır. Bazı bireyler için günde 1 normalken, bazıları için günde 2 normal olabilir. Yemekten sonra sindirim sisteminde artan peristaltik hareket tuvalete çıkmayı kolaylaştırabilir. Belli bir tuvalet rutini kazanmak da yine kabızlığı olumlu etkileyebilir. Tuvalet pozisyonu gerçekten çok etkili. Ayaklarınızı alçak bir tabureyle yükseltmek faydalı olabilir.
- Laksatif kullanımı sıklıkla başvurulan bir yöntem olsa da uzun dönem laksatif kullanımı kronik kabızlığa yol açabilir.
- Bebeğiniz kabızlık yaşıyorsa bağırsakları harekete geçirmek için bisiklete biner gibi bacakları hareket ettirmek iyi gelebilir. Çocuklarda ise beslenme düzenlenebilir, meyve, sebze ve sıvı tüketimi artırılabilir.