Bugün besinlerin pişirilme ve saklanma yöntemlerini konuşacağız, doğru besinleri seçsek de onların hazırlarken, pişirirken veya saklarken doğru yöntemlere dikkat etmeyebiliyoruz. .

Öncelikle besinlerin pişirme sıcaklıklarından bahsedelim;

Besinleri pişirirken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki pişme dereceleri. Et, tavuk ve balık gibi daha riskli yiyecekler iyi pişirilmelidir, iç ısısı 74 °C ‘yi bulmalıdır. Yiyeceklerin iç ısısını ölçmek için et ve yemek termometreleri kullanılabilir. Pişmiş yiyecekler 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Soğutulan yemekler tekrar ısıtılacaksa, yine iç ısısının 74 °C ye ulaşması gereklidir. Isıtılan yemekler hemen tüketilmeli ve tekrar soğutulup saklanmamalıdır. 

Dondurulmuş besinler kullanılıyorsa çözdürme işlemi buzdolabında veya mikrodalga fırınlarda yapılmalı, çözünmüş besinler bekletilmeden kullanılmalıdır. Kesinlikle çözünen besinler yeniden dondurulmamalıdır.

Besinlerin saklanması gelirsek;

Tavuk ve balık -1 – 2 °C’de 1-2 gün durabilirken; büyük parçalı etler 3-5 gün, kıyma gibi daha küçük parçalı etler 2-5 saat maksimum saklanabilir. Yumurta 4- 7 °C’de 1 hafta, pişmiş yemeklerse 0 – 2 °C’de 1 gün saklama süresine sahiptir. Donmuş gıdalar sanırım en merak edilen konu olabilir. Alışıla gelmiş düzenden dolayı, buzluğunuzda aylarını belki 1-2 senesini devirmiş yiyecekler olabilir. Donmuş gıdaların maksimum saklanma süresi 18 °C’de 3-4 aydır.

Go top
error: İçerik korumalıdır !