Emzirirken nasıl besleneceğini bilmiyor musun? İşte o zaman bu yazımız tam sana göre sevgili anne! Bu yazımızda ‘Emziren Anne Diyeti’ hakkında konuşacağız.
Emzirme, annelerin bebeklerine yaşamlarının ilk aylarında ihtiyaç duydukları tüm besin ve yiyecekleri sağlamalarının doğal bir yoludur. Ayrıca bu süreç annelerin doğumdan daha çabuk iyileşmelerine yardımcı olabilecek harika bir süreçtir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bir bebeğin ilk 6 ayında beslenme kaynağı olarak sadece anne sütünü önermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
İlk 6 ay anne sütü bebek için en önemli besindir. Bu nedenle bu dönemle emziren annenin doğru ve dengeli beslenmesi çok önemlidir. Sütün kalite ve miktarı için annenin beslenmesinde bazı olmazsa olmazlar mevcut, bunlar için diğer blog yazımıza göz atabilirsiniz 🙂
Emziren anne diyeti nasıl olmalı ?
Emziren anne diyetinde bebeğin ve annenin ihtiyaçlarına göre günlük tüketilmesi gereken porsiyonlarda değişir. Bu nedenle belli porsiyonlara emzirme sürecinde dikkat etmek önemlidir.
Emziren anne diyeti ihtiyacınız olan mikro ve makro besinleri yeterli olarak içermelidir. Annenin ihtiyacı bebeğin yaşına ve onu ne sıklıkla emzirdiğine bağlıdır. Protein, sebze, meyve ve sağlıklı yağlardan oluşan dengeli bir emziren anne diyeti hedeflenmelidir. Emziren anne diyetine işlenmiş yiyecekler veya boş kaloriler eklenmemelidir.
Maddelerle emziren anne diyeti:
- Günde ortalama 3-4 porsiyon yaş ve kuru meyve tüketimi, içeriğindeki vitamin, mineral ve lif içeriğinden dolayı emziren anne diyetinde önemlidir. Özellikle emzirme aralarında tüketeceğiniz kuru meyveler tatlı ihtiyacınızı baskılamaya yardımcı olurken sütünüzü de destekelemek için iyi birer seçenektir.
- Emziren anne diyetinde, yaş ve kuru meyvelerden şeker eklemeden yapacağınız komposto ve hoşaflar da günlük sıvı miktarınızı arttırarak sütünüzü desteklemeye yardımcı olacaktır.
- Süt, yoğurt, peynir iyi birer kalsiyum kaynağıdır. İçerdiği diğer mineraller, makro besinlerinin dağılımının iyi olması nedeniyle günde ortalama 3 porsiyon tüketilmesi emziren anne diyetinde önerilmektedir. Özellikle probiyotik içeriği sebebiyle kefir tüketimini öneriyoruz. 🙂
- İçerdiği yüksek protein ve yüksek posa sebebiyle haftada 2-3 defa kuru bakliyat emziren anne diyetinde tüketilebilir fakat olası gaz problemleri de göz önünde bulundurulmalıdır. 🙂
- Et, tavuk, balık ve yumurta kaliteli protein kaynaklarıdır. B12, A vitamini gibi elzem vitamin ve mineralleri de içerirler. Bu nedenle emziren anne diyetinde günde minimum 3-4 porsiyon kadar eklememiz yararlı olacaktır.
- Bebeğimizin sağlıklı beyin gelişimi için omega 3 tüketimi çok önemlidir. Bu nedenle yağlı balık haftada minimum 1 kere, yumurta ise her gün emziren anne diyetinde olmalı. Yağlı balıklar; Hamsi, İstavrit, Uskumru, Somon, Sardalya gibi.
- Sebzeler, lif, vitamin ve mineral depolarıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler sütünüzü desteklemeye de yardımcıdır. Her gün sebze veya iyi yıkanmış salata emziren anne diyetinde olmalı.
- Yağlı tohumlar, protein, lif, E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko ve bakır içerirler. İçeriğindeki yağ asitleriyle sağlığınızı korurken, sütü destekler ve bebeğin büyüme ve gelişimine de katkı sağlarlar. Emziren anne diyetinde günde minimum bir avuç içi kadar beslenmede olmalı. 🙂
- Beslenmeni şekillendirmek için bir uzmana danışmaktan çekinme 🙂
Emziren anne diyetinde nelere dikkat edilmeli?
Sevgili anne, bu süreci keyifli geçir!
Kısıtlayıcı programlardan uzak dur, doya doya emzir. Yeterli ve dengeli beslen, bol su tüket ve bol bol dinlen. Bu sana ve bebeğine iyi gelecektir.