Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek doğumu için dengeli beslenme çok önemlidir. Gebelikte artan ihtiyaçlara göre gebe anne diyetinde günlük tüketilmesi gereken porsiyonlarda değişir. Bu nedenle bazı besin gruplarının porsiyonlarına gebe anne diyetinde dikkat etmek iyi olabilir. Bu yazımızda ‘Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?’ sorusuna yanıt bulacağız.
Gebelik ortalama 40 hafta süren anne ve bebeğin birbirine en yakın olduğu dönemlerdendir. Bu süreçte gebe annenin beslenmesi hem bebeğin hem de annenin sağlığı için çok önemlidir.
Gebelik döneminde beslenme düzeninlenirken hem annenin hem de bebeğin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıdaki maddeler bu ihtiyaçları belirlemede önemli maddelerdendir.
- Gebeliğe başlanan kilo
- Gebenin yaşı, önceki gebelikleri
- Gebelik haftası
- Kronik rahatsızlıklar veya aile geçmişi
- Gestasyonel diyabet varlığı veya geçmişi
Gebelikte beslenme nasıl olmalı?
Gebelikte beslenme hem anneyi hem de bebeği beslemeli dedik. Ama nasıl?
- Çeşitli olmalı
- Besleyici olmalı
- Renkli olmalı
- Keyifli olmalı 🙂
Bu dönemde kısıtlayıcı programlardan uzak durmak önemli! Keyifli beslenmeniz, hem ruhu hem bedeni beslemeliyiz 🙂 Tabii ki denge kurarak ve tabii ki aşırıya kaçmadan 🙂
Maddelerle gebelikte beslenme düzeni:
- Gebe anne diyetinde günde ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi, içeriğindeki vitamin, mineral ve lif içeriğinden dolayı önemlidir.
- Süt, yoğurt, peynir iyi birer kalsiyum kaynağıdır. İçerdiği diğer mineraller, makro besinlerinin dağılımının iyi olması nedeniyle günde ortalama 3 porsiyon tüketilmesi gebe anne diyetinde önerilmektedir. Özellikle probiyotik içeriği sebebiyle gebe anne diyetinde kefir tüketimini önerilmektedir.
- Et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller iyi protein kaynaklarıdır. B 12 vitamini gibi önemli vitamin ve mineralleri de içerirler. Bu nedenle gebe anne diyetinde olması önemlidir.
- İçerdiği yüksek protein ve yüksek posa sebebiyle haftada 2-3 defa kuru bakliyat emziren anne diyetinde tüketilebilir fakat olası gaz problemleri de göz önünde bulundurulmalıdır. 🙂
- Yağlı balık haftada minimum 1 kere, yumurta ise her gün gebe anne diyetinde olmalı. Evet balık omega 3 açısından oldukça faydalı bir besin. Ancak dip balıkları bu gebe anne diyetinde içeriğindeki yüksek civa sebebiyle tüketimemelidir. Civa seviyesi düşük olan hamsi, istavrit, uskumru, kefal, lüfer, palamut, sardalya gibi. balıklar bu dönemde daha güvenilir ve faydalıdır.
- Sebzeler, lif, vitamin ve mineral depolarıdır. Gebe anne diyetinde her gün sebze veya iyi yıkanmış salata beslenmemizde olmalı.
- Yağlı tohumlar, protein, lif, E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko ve bakır içerirler. İçeriğindeki yağ asitleriyle gebe anne sağlığını korurken, bebeğin büyüme ve gelişimine de katkı sağlarlar. Gebe anne diyetinde; günde minimum bir avuç içi kadar beslenmemizde olmalı 🙂
Beslenmeni şekillendirmek için bir uzmana danışmaktan çekinme 🙂
Gebelik döneminde beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Sevgili anne, bu süreci keyifli geçir!
Kısıtlayıcı programlardan uzak dur. Yeterli ve dengeli beslen, bol su tüket ve bol bol dinlen. Bu sana ve bebeğine iyi gelecektir.