Sebze ve meyvelerin üretim aşamasında kullanılan ilaçlar, mutfağa gelinceye kadar bulaşabilecek birçok zararlı organizma ile kirlenebilir. Bu nedenle de eve geldiğinde bize büyük bir görev düşüyor: Yıkamak.
Hele ki büyüme çağında çocuklarımız varsa, gebelik veya emziklilik gibi hassas bir dönemdeysek veya kronik hastalıklarla baş ediyorsak bu kat ve kat önem taşıyor.
Bugün biraz sebze ve meyveleri doğru yıkama konusunda konuşacağız. Pek çoğumuz, sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmenin tüm zararlı mikro organizmalar ve tarım ilaçlarının tehlikelerinden koruduğunu düşünüyoruz.
Peki gerçekten uygun bir yöntem mi?
Sirkeli suyun oldukça uygun ve yeterli olduğunu söyleyen çalışmalar olsa da bir kısım çalışmada, temizleme, mikro organizmaları uzaklaştırmada yeterince etkili olmadığı bildirilmektedir. Bunun yanı sıra sirke ve karbonat içerdiği sodyum nedeniyle meyve ve sebzelerin tadını etkileyebilmektedir.
Bir çalışmada suyla yıkama ve sadece meyve sebzeleri silerek temizleme karşılaştırıldığında silerek yıkamanın daha etkili olduğu bulunmuştur. Ancak malum, su bizim için çok kıymetli. Fazla su harcamamak önceliğimiz olmalı.
Aşama aşama gidersek:
- Yıkama leğeninde veya büyük bir kapta sebze ve meyveleri soğuk suda bekletebilirsiniz. Zarar görmüş yaprak ve kısımları alabilirsiniz. Bu kısımlar ezilmiş veya daha pürüzlü olabileceğinden yıkamayı zorlaştıracaktır.
- Temiz su ile sebze ve meyveleri hafifçe ovarak yıkabilirsiniz. Elma, havuç, patates gibi sert besinleri için bir fırçada kullanabilirsiniz. Bu sayede belki de kabuklarını bile soymadan kullanma imkanımız olabilir. Atıktan da kaçınalım. 🙂
Not: Üzerinde bal mumu olabileceğini düşündüğünüz elma gibi sebze meyvelerin kabuklarını soyarak tüketmeniz daha uygun olabilir.
- Fırçaladıktan sonra yine sebze ve meyveleri suyla durulayabilirsiniz. Daha güvenli bir yıkama için arıtılmış veya steril su kullanmak bir yöntem olabilir.
Not: En çok atlananlarsa bazı sebze meyvelerin yıkanmaması. Karpuz, kavun veya patates gibi besinler kabuğu tüketilmediğinden yıkanmasa da bıçakla veya soyucu ile bakteriler iç yüzeylere de taşınabilir.
- Önemli bir adım: yıkadığımız sebze ve meyveleri iyice kurutmak. Temiz ve kuru bir bez yardımıyla sert besinleri ovarak kurulayabilirsiniz. Otlar veya diğer sebze meyveler içinde meyve sebze kurutucudan yararlanabilirsiniz.
- İyice kuruduklarından emin olduklarınızı havlu peçetelere sarıp sebzeliğe yerleştirebilir veya daha uzun saklamak için kilitli poşetlere yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde sebze ve meyvelerin ömrünü de uzatmış olduk. 🙂