Yemek saati geldiğinde; Acaba yiyecek mi? Asla yediremiyorum. Yemek saati bizim evde savaşa dönüyor. Dediklerinizi duyar gibiyim!

Öncelikle; SAKİN OLUN !

Her evde bu gibi sorunlar yaşanabilmekte, önemli olan olaylara yaklaşımınız ve çocuğunuzu pozitif olarak kazanmanızdır. Peki nasıl yapacağım derseniz yazının devamında size birkaç önemli noktadan bahsedeceğim.

Kendinizi Gözlemleyin!

Çocuğunuza yemek yedirirken yüz ifadenizde, ses tonunuzda ne gibi değişiklikler oluyor? Farkında olmadan siz de bu eylemi onun için daha çok zorlaştırıyor olabilirsiniz.

Örnek Olun!

Çocuklar birincil örnek olarak siz ebeveynleri ardından aile, arkadaş çevrenizdeki abi/abla sıfatındaki kişileri alırlar. Bu nedenle sizlerin de sofra düzeninin olması, beraber kahvaltı, akşam yemeği yiyor oluşunuz bu gibi alışkanlıkların kuvvetlenmesinde oldukça önemli.

Siz Ne Gibi Besin Tercihleri Yapıyorsunuz?

Sizler de her yemeği sevmiyor olabilirsiniz ama özellikle çocukların önünde yemek ayırt edildiğinin belli edilmemesinde fayda var. Biraz empati yapalım; Düşünsenize size sebze yemeği yapılıyor ama masadaki hiç kimse sebze yemeğinden yemeyerek onu sevmediğini söylüyor. Zaten besinlere karşı ön yargılı yaklaşırken bu gibi durumlar besin reddine sebep olabilmektedir.

Konuşun ve Sorunu Saptayın!

Problemleri konuşun. Bir besini sevmiyorsa sorunun ne olduğunu besinin nesinden rahatsız olduğunu öğrenin. Belki de katı yumurtanın görünüşü sevmeyen çocuk çırpılmış yumurtaya bayılacaktır!

Eğlenceli Hale Getirin!

Her zaman söylediğim gibi çocuklar oyunla öğrenir. Yemek yemek de bir oyun olmalı. Besin gruplarını oyunla öğrenmeli ve benimsemeli! Bu nedenle evde yemek yemeği eğlenceli hale getirmelisiniz.

Mutfağa Beraber Girin!

Mutfağa çocukla girmek hem çocuğun özgüvenini arttırmaya teşvik edecek hem de aile içi iletişiminizi kuvvetlendirecektir. Beraber yemek hazırlayarak hem onun yemeklere karşı ön yargısını azaltabilir hem de kendi yaptığı bir şeyi yemeğinin mükemmeliğini öğretebilirsiniz.

Besinleri Zenginleştirin!

Yapılan çalışmalar çocukların sevmediği besinleri daha çok sevdiği gıdalarlarla birleştirmenin o besine karşı önyargının kalkmasına yardımcı olduğunu savunmaktadır. Bunu örnek alarak çok sevdiği yemekleri yemekte zorlandığı besinlerle zenginleştirebilirsiniz.

Minik Tabaklar Yapın!

Tabaklarını şekillendirebilir, besinlerden birer sanat eseri yaratabilirsiniz!

Go top
error: İçerik korumalıdır !